Bojdeuca lui Ion Creangă

Zilele acestea, bojdeuca lui Ion Creangă a fost un subiect de interes general. Restaurările care s-au făcut par să nu fie în consens cu ceea ce Creangă ne-a lăsat moștenire. Or mai fi existând ceaslovul pe măsuța de lucru? Dar ochelarii sau abecedarul? Am făcut o incursiune prin Digiteca Arcanum și am descoperit că subiectul restaurării nu este chiar nou. Dimpotrivă! 

Gazeta Transilvaniei, 16 iulie 1915

„Bojdeuca lui Ion Creangă, în Iaşi, s’a luat inițiativa de a se restaura faimosul bordei din dealul Scăricicăi, în care a sălășluit pe vremuri marele povestitor al neamului, Ion Creangă. Meritul îi revine d-lui I. Mitru, directorul şcoalei normale «Vasile Lupu» care vizitând, cu profesorii şi elevii şcoalei, bordeiul lui Creangă a avut inspirația de a aduna un fond de o mie lei, cu care să se poată restaura bojdeuca. Odată restaurată se va consolida şi terenul, pe care se află clădită bojdeuca, în așa fel ca apele ce se scurg să nu o surpe din nou. În acelaş timp, se va pune şi o placă comemorativă care să arate generaţiilor viitoare că în acest palat țărănesc a locuit minunatul povestitor Ion Creangă.”

Albina, 23 noiembrie 1934

„Se știe că la Iași, într’o bojdeucă, așezată pe dealul Țicăului, a locuit până la moarte marele povestitor Ion Creangă. Această casă este astăzi o ruină, fiind mâncată de ape și vreme. De aceea mai mulți iubitori ai trecutului nostru, au luat hotărîrea să repare această casă și după aceasta să adune tot ce a rămas de la Creangă. Adică se va face un muzeu Creangă. În acest muzeu se vor aduna toate cărțile de școală scrise de Creangă, apoi scrierile sale literare. După aceasta, fotografiile lui, revistele și ziarele la care a scris Creangă. În sfârșit orice lucru, care amintește ceva din viața lui Creangă va fi strâns aici, făcându-se astfel o comoară pentru iubitorii de frumos”. 

Cum se restaurează bojdeuca lui Creangă - Adevărul, 12 aprilie 1936

„S’a anunțat în diferite rânduri că istorica bojdeucă a lui Creangă va fi consolidată, în realitate însă ea a fost şi mai mult ruinată şi distrusă de intemperii. Proectul refacerii şi consolidării s-a realizat acum datorită exclusiv inițiativei luată de către d. deputat Emil Ceicovschi care a constituit şi un comitet de iniţiativă [...]. 

D. primar Racovitză a dat larg sprijin acestei inițiative pioase dispunând consolidarea terenului din jurul bojdeucei  pavând curtea şi punând la dispoziţie materialul necesar pentru efectuarea acestor lucrări dând şi o sumă de bani în acelaş scop. Deasemeni au contribuit în largă măsură Cercul Eşenilor din Bucureşti care după demersul d-lui deputat E. Ceicovschi a donat suma de 12.000 Iei şi d. Al. Eşanu, președintele trib. comercial care a colectat o însemnată sumă de bani. 

În curtea bojdeucei s-a construit o locuință specială pentru paznicul ei care va sta acolo în deobşte. 

S’a aranjat interiorul camerei în care a locuit Creangă cu toate reliquele sale în stilul identic în care a fost pe timpul marelui povestitor din Humuleşti: pe mesuţa sa de lucru s‘a aşezat ceaslovul său, primul său abecedar, pe deasupra căruia s‘au pus ochelarii săi. Tot în această cameră s‘a așezat bustul în mărime naturală al lui Ion Creangă executat de defunctul sculptor italian Celeste Fabio. 

Pentru aranjarea interiorului d-na prof. Florica Ceicovschi a procurat o serie de pânzeturi şi scoarțe, şi a dat un prețios concurs pentru mobilarea camerei, care de atâtea ori a găzduit pe marele său prieten Eminescu, al cărui portret se află pe un perete al camerei care îți face impresia că Creangă a părăsit-o de curând... 

Bojdeuca transformată astfel, într’un adevărat muzeu «Creangă» va putea fi vizitată în timpul serbărilor pentru comemorarea Junimii, ce vor avea loc în zilele de 26, 27 Aprilie a. c.”

Opinia, 6 mai 1936

„Palatele şi blochaus-urile timpului nostru, nu spun nimic sufletului. În schimb bojdeuca lui Creangă, este şi va rămâne pentru totdeauna, templul unei măriri spirituale a întregului neam românesc.” 

O mai fi rămas ceva din acest templu al măririi spirituale a întregului neam românesc? Sau s-a acoperit fiecare urmă pe care Ion Creangă a lăsat-o?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum a apărut bradul de Crăciun?

Din amintirile unui crupier