O fi adevărat?

O fi adevărat?

Publicația Realitatea Ilustrată din 23 noiembrie 1933 scrie un articol menit să ne pună pe gânduri. Dacă o fi adevărat sau nu… asta rămâne pentru fiecare cititor în parte a decide. Însă noi avem certitudinea că după citirea rândurilor de mai jos, ziua vă va fi înseninată. 


Antidot pentru lenevie

„Încă pe la începutul veacului trecut se practica în Olanda un procedeu foarte curios pentru a constrânge să lucreze pe trândavii incorigibili. În acest scop, leneșul era închis într’o celulă, de pe tavanul căreia curgea încontinuu șuvoaie de apă. Dacă prizonierul voia să nu se înece, el trebuia să acţioneze necontenit o pompă de mână şi iată cum pentru a-şi asigura viaţa, omul, era silit, vrând-nevrând, să lucreze.”


Culoarea părului are legătură cu alimentația

„În Anglia s-a constatat, din ultimele statistici că, în prezent se nasc de două ori mai mulţi copii blonzi decât acum vreo zece ani. Medicii explică acest fapt uimitor prin regimul modern de nutriţie, care preferă legumele proaspete şi fructele, în locul alimentaţiei carnivore.”


Puterea vântului mistral

„Vântul mistral, care bântuie cu furie în sudul Franţei, şi-a dovedit de curând puterea sa năprasnică, unor vizitatori englezi, dispuşi să nu-l ia în serios. Într’adevăr, turiștii britanici, cari se plimbau cu automobilul lor pe coasta Marsiliei, ca să admire un apus de soare pe mare au constatat că imediat ce s’au coborât din maşină, mistralul a împins cu furie și a rostogolit maşina, împreună cu bagajele, svârlind-o în mare.”


Omorâtul muștelor - sport național

„Oficiul Sănătăţii Publice din Japonia a organizat o zi consacrată «morţii muştelor». Într’o anumită zi a anului, fixată de dinainte, fiecare gospodărie e obligată să distrugă un număr cât mai mare de muşte, relatând în acelaş timp autorităţilor numărul victimelor. În acest scop, s’a format o întreagă armată de funcţionari, care au misiunea să supravegheze operaţiunile. Statistica anului acesta — prima în genul ei — a indicat un număr total de 117.537.826 de muşte ucise.”


Slujbă transmisă la radio

„În catedrala Madeleine din Paris s’a ţinut de curând, în prezenţa cardinalului episcop Verdier, o slujbă specială, care a fost cinematografiată prin film sonor şi transmisă prin radio.” 


Măruntaie și pietre prețioase

„De curând s’a descoperit un ingenios truc de contrabandişti, folosit de un călător care trecea graniţa la Bastia. Contrabandistul avea la el — între alte provizii de hrană — şi doi pui fripţi. Faptul a mirat întrucâtva pe vameşul care, despicând acest pui, a găsit, în locul măruntaielor, o mulţime de juvaeruri preţioase.”


A fi milionar e obositor

„În cartierul teatral din New-York, o vânzătoare de fructe a artistei Nelly Mc Carty, şi-a sărbătorit de curând a 75-a aniversare a naşterii. Pentru a-i face o bucurie deosebită acestei vânzătoare, artiştii şi artistele au hotărât s-o facă milionară timp de 24 de ore. Şi astfel, bătrâna noastră avea voie să locuiască la cel mai luxos hotel, «Waldorf-Astoria», să consume menu-uri bogate cu homari şi stridii, să se plimbe intr’o limuzină de lux şi o serie întreagă de alte plăceri de ale marilor bogătaşi. După trecerea celor 24 de ore, ea a redevenit bătrâna vânzătoare de fructe. Se zice că, instalată din nou lângă carul ei de fructe, ar fi exclamat, oftând: «Slavă Domnului, că trecut şi asta!»


Cât de înclinat e turnul din Pisa?

„Turnul înclinat din Pisa a primit o nouă bază de susţinere.”


Digiteca Arcanum este locul ce nu te lasă la greu. Aici poți descoperi mereu ceva ce să îți ațâțe atenția, să îți consume timpul cu folos și care să te facă să fii martor al știrilor din ultimele trei secole. Doar curiozitatea trebuie să îți fie la cote înalte și dorința de a descoperi dacă o fi adevărat ce se scrie. De restul ne ocupăm noi! 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bojdeuca lui Ion Creangă

Cum a apărut bradul de Crăciun?

Din amintirile unui crupier