Bucuria unirii din 1918 reflectată în câteva ziare apărute în luna decembrie a aceluiași an

 Digiteca Arcanum vă pune la dispoziție aproape trei milioane de pagini de ziare în limba română. Pentru a le răsfoi digital, vă recomandăm să accesați pagina noastră de internet. Puteți căuta în toate materialele noastre folosind anumite cuvinte-cheie. De exemplu, noi am introdus în căsuța de căutare „Alba Iulia” și ne-am rezumat doar asupra articolelor apărute în luna decembrie a anului 1918. 

Am rămas plăcut impresionați de bucuria care domina tonul textelor descoperite. Vom reda mai jos câteva fragmente grăitoare. 


După adunarea dela Alba-Iulia apărut în „Transilvania” în data de 1 decembrie 1918

Scriem aceste şire în zile de bucurie, în zile de înălţare a sufletelor. Prin hotărîrea epocală, adusă în 1. c. la Alba-Iulia, de a ne împreuna pentru toate timpurile cu fraţii noştri de peste Munţi, s’a înfăptuit visul de veacuri al Neamului nostru, s’a dat cea mai firească soluţie năzuințelor noastre politice. De aici înainte Românimea din aceste părţi nu va mai fi un vas mânat de valuri şi ameninţat în fiecare clipită de furtunile duşmane, ci, împreună cu fraţii din celelalte ţinuturi, în care ne-a sădit marele Traian, va formă o stâncă puternică, destoinică a ţinea piept cu toate valurile şi cu toate furtunile, şi care-şi va ridica falnic creştetul său în mijlocul talazurilor, privind cu încredere la orizontul, ce se deschide senin, înainte-i. De aici înainte Neamul nostru, liber de cătuşile ce-l ţineau înlănţuit până acum, se poate desvolta neîmpiedecat pe toate terenele şi poate dovedi lumea, cu cât este în stare a contribui la progresul general al omenirei, în urma însuşirilor preţioase, cu care e înzestrat. Vulturul priponit în lanţ până acum, de aici înainte îşi poate luă sborul în înaltul cerului, spre soare, spre lumină, de care eră atât de dornic.”


O știre de ultimă oră apare în publicația „Opinia” din data de 20 noiembrie 1918

La marea întrunire naţională ce a avut loc ieri la Alba-lulia, s’a hotărât Unirea cu ţara mamă. Un aeroplan a pornit de la Alba-Iulia pentru a aduce marea şi fericita veste în regat.


După o astfel de veste trebuia sărbătorită cum se cuvine. Așadar, în ziarul „Mișcarea” apărut în 8 decembrie 1918 descoperim Discursul M. S. Regele - Rostit la prânzul de gală dela Palatul Regal dat în cinstea solilor Românilor de peste Carpați

„În această zi plină de cea mai curată bucurie, când venind ca soli din frumosul Ardeal Mi-aduceţi hotărârea de la Alba Iulia, Iuată de un popor întreg de a fi unit deapururea cu Regatul Român vă zic din adâncul sufletului: bine aţi venit în zidurile acestui Palat care a fost martor celor mai mari evenimente din istoria modernă română. Ni-aţi adus nu numai dorul împlinit a câtorva milioane de suflete, ni-aţi adus şi inimile lor, şi în primirea plină de dragoste frăţească ce aţi găsit-o între noi, aţi putut simţi pulsul Ţărei Mume ce bate în același ritm cu al vostru.


Aflați mai multe despre cum au reflectat ziarele vremii unirea din 1918 accesând pagina noastră de internet. Digiteca Arcanum este ușor de utilizat. Însă dacă totuși filele ziarelor vă prind în strânsură ne puteți contacta pentru ajutor. 





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bojdeuca lui Ion Creangă

Cum a apărut bradul de Crăciun?

Din amintirile unui crupier