Sfântul Andrei în ziare vechi românești

Cine ar putea menționa cu exactitate multitudinea subiectelor pe care Digiteca Arcanum le abordează? Acum, în pragul sărbătorii Sfântului Andrei, am inițiat o căutare de doar câteva minute printre ziarele din colecția noastră. Și ce să vezi?! Rezultatele nu au întârziat să apară! 

Cele mai vechi publicații pe care le-am găsit și care tratează tema sărbătorii Sfântul Andrei sunt din ultima parte a secolului al XIX-lea. Acestea dezbat, literar sau publicistic, diferite credințe ale poporului român legate de această sărbătoare. Deși Sfântul Andrei este o personalitate creștină, românii dintr-o anumită perioadă a devenirii neamului au recurs și la credințe păgâne. Se vorbește despre strigoi care învie în noaptea Sfântului Andrei și pornesc să își viziteze casele. 


În altă parte, în „Viața Românească” din 1915, nr. 7-9, în articolul Numele lunilor în românește scris de G. Pascu se face o scurtă demonstrație etimologică cu privire la numele popular românesc al lunii decembrie: undrea. Aici se argumentează că denumirea s-ar trage de la sărbătoarea Sfântului Andrei, după cum urmează: „Sfântul Andrei: Andrea, îndrea, undrea”. 


Totuși, cine a fost până la urmă Sfântul Andrei? Se știe din Evanghelia după Ioan că Andrei a fost unul dintre cei doisprezece apostoli. Acestuia, Iisus Hristos i-a făcut bucuria de a fi fost primul dintre cei chemați la apostolie. Impresionat de personalitatea hristică, Andrei a dorit să i-l prezinte pe Iisus și lui Petru, fratele său, care va îmbrățișa, la rându-i, calitatea de ucenic. Andrei a fost unul dintre cei care l-au urmat și pe Ioan Botezătorul, dar aceasta s-a întâmplat înainte să îl întâlnească pe Iisus. Ba mai mult, întâlnirea providențială are loc datorită lui Ioan, care atunci când îl vede pe Hristos trecând afirmă: Iată Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatul lumii


Peste mai mult timp Apostolul Andrei avea să propovăduiască mesajul hristic în mai multe locuri. Se spune că ar fi ajuns și pe actualul teritoriu al României, în zona Dobrogei. 


Digiteca Arcanum cuprinde ziare și reviste care tratează despre o varietate largă de teme. Nu doar despre politică, sport, istorie, ci și despre literatură, religie, artă, cultură ș.a. Te invităm să vizitezi pagina noastră de internet și să ne spui părerea despre ceea ce îți punem la dispoziție! 



Grafică realizată utilizând icoana Sfântului Andrei de pe pagina Wikipedia




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bojdeuca lui Ion Creangă

Cum a apărut bradul de Crăciun?

Din amintirile unui crupier