Kandia – pentru mine, pentru tine, pentru orișicine – chiar și pentru Regele Ferdinand I


Ziarele vechi sunt păstrătoare ale unor informații ce pot crea punți între prezent și trecut. Pentru noi, cei de astăzi, știrile referitoare la familia regală par să aparțină unei alte Românii. Întâmplările aproape banale, petrecute în legătură cu monarhii țării, poartă o savoare aparte, interesantă pentru cei de astăzi.

În 1923, Regele Ferdinand I a participat la o vânătoare organizată în Banat, prilej de a petrece câtva timp în Timișoara. Una dintre cele mai cunoscute fabrici de dulciuri din România era Kandia și funcționa în orașul de pe Bega. Aceasta a beneficiat de o oportunitate comercială imensă, care pesemne că ar face invidios orice expert în marketing din ziua de azi. În continuare lăsăm două fragmente din ziarele vremii să explice cititorilor intersecția dintre Casa Regală a României și Kandia.  

„In zilele de 2 și 3 Decembrie a fost o vânătoare regală în pădurile Pișchia şi Casa Verde din jud. Timiş Torontal, reservate Casei Regale. Au participat, afară de M. S. Regele şi A. S. R. Principii Carol şi Paul al Greciei, d-nii: Col. Butler, ataşatul militar al Angliei şi col. de Huminière, ataşatul militar al Franţei […](Articol din ziarul Universul, 9 decembrie 1923, anul 12, nr. 312, București)

„După cum am anunţat la timpul său, M. S. Regele a binevoit să distingă cu ocazia petrecerii Sale în timp de 3 zile la Timişoara, fabrica de bomboane Kandia prin o vizită. Cu acest prilej Majestatea Sa a primit o colecţie de bomboane «Kandia», cari au satisfăcut pe deplin gusturile fine ale Monarchului, căci după cum aflăm M. S. Regele şi-a exprimat dorinţa la dejunul de dăunăzi, ce s’a dat cu ocazia vânătoarei regale, de a mânca şocolată dessert dela fabrica de bomboane Kandia. Doi domni din suita Regală au plecat imediat cu automobilul la întreprinderea Kandiei pentru a aduce M. S. bomboanele dorite. Majestatea Sa a gustat şi de data aceasta cu cea mai mare plăcere şocolata Kandia, iar această nouă distincţie, de care a avut parte întreprinderea industrială de zaharicale, oferă fabricatelor «Kandia» un renume şi mai mare.” (Articol din ziarul Glasul Bucovinei, 16 decembrie 1923, anul 6, nr. 1432, Cernăuți)

Kandia a fost, timp de peste un secol, unul dintre principalii producători de dulciuri de pe actualul teritoriu al României. Ea și-a câștigat acest statut prin dezvoltarea de produse noi și campanii de publicitate despre care vorbesc mai multe ziare interbelice.

„Kandia, fabrică de bomboane, ciocolată și conserve, Timișoara, specialități: chocolat sec, «Eclair», caramele cu lapte, Tosca, Napolitaine, Drops englez”. (Fragment din ziarul Viitorul, 26 septembrie 1923, anul 15, nr. 4665, București)

Ziarul german Siebenbürgisch-Deutsches Tageblatt (3 iulie 1935, anul 62, nr. 18658, Sibiu) pomenește într-un articol despre strategia aplicată de Kandia pentru a promova în rândul sibienilor noul produs Frutti. În 1 și 2 iulie 1935, pe fondul unei veri toride, fabrica timișoreană a împărțit gratuit câteva mii de bomboane fructate. Acțiunea a fost bine primită de localnici, care – menționează ziarul – au putut să se răcorească prin intermediul acestora. Pentru a spori impactul campaniei, Kandia a folosit un număr mare de afișe, precum și proiecții de reclame. Textul se încheie cu următoarea afirmație prezentată aici într-o traducere liberă: Frutti este cu adevărat pentru mine, pentru tine, pentru orișicine.

Chiar dacă în perioada interbelică Kandia a fost acuzată de presa românească că ar face propagandă străină, de-a lungul timpului această companie s-a transformat într-un bun ambasador nu doar al Timișoarei și al Banatului, ci și al României. Articole referitoare la alte produse care au marcat devenirea economică a țării se găsesc în număr mare în Digiteca Arcanum. Cei interesați au la dispoziție peste 3 milioane de pagini aparținând unor ziare vechi scrise în limba română. Pagina Digiteca Arcanum poate fi găsită AICI. Accesul se face ușor, prin intermediul unui abonament lunar. 

Reclamă Kandia


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bojdeuca lui Ion Creangă

Cum a apărut bradul de Crăciun?

Din amintirile unui crupier