Ce este Digiteca Arcanum?

Digiteca Arcanum



Digiteca Arcanum se arată a fi o lume aparte, în care în special trecutul se poate consulta în prezent prin doar câteva apăsări de butoane. Ce este, de fapt, Digiteca Arcanum? Unii ar putea argumenta că este un loc în care se află zeci de milioane de pagini de ziare vechi. Alții, mai atenți la detalii, ar adăuga rapid că pe lângă ziare se află și reviste. Deci, mai corectă ar fi utilizarea termenului publicații în detrimentul substantivului ziare. Alții, apelând la imaginație, ar putea afirma că Digiteca Arcanum este o veritabilă poartă înspre trecut sau că se constituie într-un spațiu deosebit. Nu chiar precum Narnia, dar nici departe de ea. În sfârșit, Digiteca Arcanum poate fi toate aceste lucruri și încă multe altele. 

Lăsând lirismul la o parte și îmbrățișând exactitatea tehnicii, vom putea să facem o descriere cât mai fidelă a ceea ce este Digiteca Arcanum. Nu vom vorbi aici despre compania Arcanum, cea care deține digiteca. Acest subiect poate forma tema unui alt text. Prin urmare, fără alte introduceri, Digiteca Arcanum poate fi definită ca fiind un spațiu online, accesat prin internet, în care se găsesc milioane de pagini de ziare vechi. Dintre acestea, la începutul anului 2023, peste 4 milioane reprezintă pagini scrise în limba română. Probabil că vă întrebați cât de vechi sunt acestea și ce fel de informații conțin. Iată două nedumeriri al căror răspuns este pe cât de simplu, pe atât de complex. Cele mai multe materiale acoperă informațional perioada socialistă și perioada interbelică. Cu toate acestea, există în Digiteca Arcanum publicații care se întind dincolo de Primul Război Mondial, ba chiar ajung pe la mijlocul secolului al XIX-lea, în vremea în care limba română se scria cu alfabet chirilic. Bineînțeles că sunt diverse informațiile cuprinse în apariții atât de deosebite temporal! Într-o ordine cronologică și într-un mod frugal, o listă cu ideile principale ar putea arăta așa: muncile politice de dinaintea Unirii Principatelor Române, relația românilor cu celelalte etnii în context austro-ungar, dobândirea independenței urmată de Marea Unire din 1918, privirea dihotomică asupra politicii, caracteristică perioadei interbelice, pericolul bolșevismului și național-socialismului, impactul familiei regale asupra țării, Al Doilea Război Mondial și industrializarea României și, bineînțeles, propaganda comunistă. La toate acestea se adaugă o vastitate greu de descris de alte teme - modă, artă, cultură, muzică, tehnică, sport. Până la urmă, o multitudine de subiecte aflate în relație cu trăsătura de ființă socială a omului. 


Cum este posibilă găsirea unui anume subiect într-un volum imens de informații? 


Paginile digitale care se găsesc în colecția noastră nu sunt simple fotografii. Fiecare material, deși arată ca o poză a unei pagini dintr-o publicație, este înzestrat cu o tehnologie care în limba engleză se numește Optical Character Recognition. Într-o traducere liberă, acest proces ar putea fi redat în limba română în felul următor: recunoașterea vizuală a caracterelor. Asta înseamnă că literele ce formează textul unui articol sunt recunoscute de către calculator, sunt alăturate de acesta în cuvinte, acțiuni ce au ca rezultat identificarea aproape completă a tuturor cuvintelor din text. De exemplu, dacă într-o pagină de ziar se găsesc 5000 de cuvinte și un utilizator dorește să descopere dacă printre acestea se află substantivul unire trebuie, pur și simplu, să tasteze în căsuța de căutare a Digitecăi Arcanum unire. Nu vă lăsați descurajați! Nu trebuie luate cele 4 milioane de pagini pe rând și repetată căutarea de 4 milioane de ori. Este nevoie de o singură căutare în toate materialele deodată. Nu-i așa că un astfel de proces te poate ajuta să câștigi timp și să fii eficient în descoperirea informațiilor căutate?! 


Iată marele avantaj pe care Digiteca Arcanum îl poate aduce nu doar cercetătorilor, ci oricărui curios să afle - de ce nu? - detalii, poate, despre propria familie sau despre orice altceva. Te sfătuim să intri în Digiteca Arcanum și să descoperi singur beneficiile pe care această colecție digitală ți le poate aduce! 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bojdeuca lui Ion Creangă

Cum a apărut bradul de Crăciun?

Din amintirile unui crupier