Cum s-a ajuns ca noul continent să poarte numele America?

Digiteca Arcanum cuprinde o sumedenie de răspunsuri la tot atât de multe întrebări. Bineînțeles că unele afirmații sunt mai mult sau mai puțin credibile. Pentru a judeca asupra veridicității lor e nevoie deseori de un efort consistent. Până acolo însă mai e mult. Propun să trecem în revistă ipotezele cu privire la originea numelui America, apărute într-un articol al publicației Familia, din 7 noiembrie 1899, numărul 45


„Toți istoricii și geografii zic că cuvântul America, numele continentului descoperit, cum se știe de toată lumea, de Cristof Columb (1492), vine de la Amerigo, numere florentinului Vespucci, care întreprinse în urmă călătorii în emisferul descoperit de Columb.” Pornind de la această afirmație, autorul textului croiește o listă de alte ipoteze, mai mult sau mai puțin verificate. El afirmă că Amerigo Vespucci e „cel dintâiu care a descris lumea nouă, și anume părțile explorate de dânsul: coastele de miază-noapte ale Americii de sud”, dar că „cel dintâiu care dete noului continent numele de America este geograful german Martin Waldseemüller, din Friburg în Brisgau”. Acesta ar fi publicat traducerea latinească a descrierilor lui Vespucci și ar fi dat astfel „pentru prima oară în 1507 sau 1508 numele de America, lumei-noue, după numele lui Amerigo Vespucci sau Alberigo Vespucio. Tot în acest (timp 1507), călugării Hylocomylus și Ion Razin botezară cu numele de America noul emisfer într’un tractat de Cosmografie, tipărit tot la Saint-Dié. De atunci toți autorii de Istorii și Geografii au continuat și continuă de a crede că numele de America derivă de la Amerigo, numele lui Vespucci, părându-le rău că sărmanul de Christof-Columb n’a avut cel puțin onoarea de a da numele său (de Columbia) pământului descoperit de dânsul.”


Prima deviere de la teoria de mainstream are ca origine părerea unor istorici brazilieni, care „voiau mai bucuros a deriva numele de America de la Maraca zeul principal al indigenilor brasiliani.” În 1875, Marcou, un geolog din Statele Unite ale Americii „găsi originea cuvântului de America în numele de Amerrica (cu 2 r), munte în Nicaragua, ai cărui locuitori și până azi se numesc Amerrici (les Ammeriques), iar muntele, Amerrica.” Însă această teorie a avut mai mulți opozanți, oameni care au afirmat fie că numele muntelui ar fi Amerisca, fie pur și simplu că acest munte nu ar fi existat. 


Teoria mai sus menționată a primit o lovitură puternică în 1882, când savantul franco-american Lambert din Saint-Bris leagă substantivul propriu America de spațiul indigen. El aduce o mulțime „de vorbe de localități cu numiri analoage: Amaraca, Ameriocapana, Amarakapuna, care numiri se găsesc în relațiunile istorice ale primelor conacuri ispaniole în această parte de lume.”


E clar că Digiteca Arcanum este locul unde poți găsi numeroase subiecte și diferite opinii cu privire la acestea. Dacă doar dintr-un articol am descoperit atât de multe informații, cam ce cantitate de informație se poate accesa în cele peste 4 milioane de pagini în limba română?!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bojdeuca lui Ion Creangă

Cum a apărut bradul de Crăciun?

Din amintirile unui crupier