Știi că poți citi alfabetul chirilic?

 


De-a lungul vremii, limba română n-a fost întocmai așa cum o cunoaștem astăzi. A trecut prin felurite transformări, prin supunerea sau nesupunerea în fața unor reguli, prin încălcarea acestora după o perioadă de timp. Cert este că pentru a putea deveni limba pe care astăzi o cunoaștem cu toții a fost nevoie de toate aceste schimbări. Și cât de mult ne putem bucura de nuanțe, de subtilități, de bogăția ei! Și cât de mult o discredităm! Firește că nu suntem împotriva evoluției ei, însă parcă ar merita mai multă considerație din partea noastră! Digiteca Arcanum este locul ideal în care poți vedea extrem de simplu numeroasele schimbări prin care a trecut limba română. Și apropo de asta, știi că poți citi alfabetul chirilic fără să îl cunoști?

Întrebarea de mai sus pare că nu are niciun sens, știm. Dar până la a răspunde la ea mai zăbovim puțintel asupra subiectului ce e de interes astăzi: limba română. Am menționat transformările, dar nu le-am punctat. Nu avem de gând să scriem un articol științific, ci să evidențiem unele lucruri. Știai că limba română a fost scrisă, până prin 1860, cu ajutorul alfabetului chirilic? Da, tipul acela de scriere care pare chineză, atât de tare ne poate încurca în clipa în care îl întâlnim pentru prima dată. Dacă ai folosit până acum Digiteca Arcanum și îi înțelegi măcar puțin modul de funcționare, atunci ce vom scrie în următoarele rânduri e pentru tine. Dar și dacă nu ai utilizat baza noastră de date e util să știi cele ce urmează. Poate fix aceste lucruri te vor determina să devii unul dintre cei care se bucură de călătorii în timp prin intermediul ziarelor și revistelor.

Revenim la întrebarea de la finalul primului paragraf: știi că poți citi alfabetul chirilic fără să îl cunoști? Atunci când efectuezi o căutare în Digiteca Arcanum, rezultatele obținute sunt din întreaga bază de date. Așadar, pot apărea inclusiv articole scrise cu alfabetul chirilic. Partea bună este că și în interiorul acestora sintagma pe care ai folosit-o la căutare va fi evidențiată. Dar de aici până la a putea citi tot ce se scrie în paginile ziarelor scrise cu acest tip de alfabet pare cale lungă. Însă nu e deloc așa! Acum vine partea care te va convinge de faptul că întrebarea noastră nu e deloc absurdă. Tot ce ai de făcut pentru a te convinge că poți citi alfabetul chirilic sunt următoarele: selectezi paragraful în care apare evidențiată sintagma pe care tu ai căutat-o. Apeși click dreapta, apoi copy/copiere. Pregătești un document Word proaspăt. Apeși pe paste/lipire. Atât. Acum știi că poți citi alfabetul chirilic fără să mai trebuiască să încercăm noi să te convingem. Îți vom povesti și cum am reușit să îți oferim această oportunitate, așa că rămâi alături de noi.
P.S.: Limba română din secolul al XIX-lea are un parfum aparte, iar regulile gramaticale nu îi trecuseră pragul încă. Așa că fii îngăduitor cu ea și savureaz-o așa cum (i) se cuvine!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bojdeuca lui Ion Creangă

Cum a apărut bradul de Crăciun?

Din amintirile unui crupier