Ce să faci ca să nu te îngrași?

Ce să faci ca să nu te îngrași?

Călătoria noastră printre filele ziarelor se oprește astăzi la pagina Ziarului Științelor și al Călătoriilor, în numărul din 14 noiembrie 1912. Aici aflăm că dorința de a fi în tiparele impuse de societate sau autoimpuse nu e tocmai o chestiune nouă. Așa că azi, Digiteca Arcanum îți aduce în fața ochilor articolul „Ce să faci ca să nu te îngrași?”. O întrebare la care probabil mulți dintre noi reflectă. 


„Era o vreme când toată lumea voia să se îngraşe, sau cel puţin, cine era gras, nu dorea să fie slab. Azi însă, mai ales doamnele, găsesc că grăsimea nu e de loc la modă şi vor să se scape de ea cu orice preţ. Un medic francez, d-rul Robin, propune următorul «program» pentru modul cum să mănânce cei cari vor să slăbească. 


Se poate ca unii dintre cititori să găsească că o asemenea cură se potriveşte pentru cei cari vor să se îngraşe, nu pentru cei cari vor să slăbească, dar dăm «programul» doctorului Robin aşa cum l-a întocmit el. 


1. La 8 ore dimineaţa, primul dejun, care să se compună dintr’o bucată de carne, de pui, sau şuncă rece, o bucăţică de pâine (vreo 15 grame), un fruct proaspăt şi o ceaşcă cu ceai foarte slab, foarte cald, fără lapte şi fără zahăr. 


După masă, să faci numaidecât o preumblare pe jos, cel puţin o jumătate de oră.


2. La 11 ore dimineaţa a doua masă cu un ou sau două ouă fierte, după cum ţi-e pofta de mâncare, cu două bucăţele de pâine, cu un pahar de ceai foarte slab. După masă, iar o preumblare de o jumătate de oră. 


3. La ora 12 şi jumătate, a treia masă cu carne rece, pui rece, şuncă la discreţie fără sos, nici maioneză, o farfurie cu saladă verde, cu puţină sare şi zeamă de lămâie, o mâncare de legume verzi, fierte în apă sărată, fără unt, fără zeamă. Fructe după plăcere, pâine 50 grame. Ceai foarte slab.


O preumblare de o jumătate de oră. 


4. La ora 5 şi jumătate un pahar cu ceai foarte slab. 


5. La 7 ore seara aceiaşi cină ca la prânz, la care se poate adăuga însă peşte rece, sau o mâncare caldă, cu carne fără sos. 


În trei luni, spune doctorul Robin, slăbești. Cei grași nu au decât să încerce.”


Nu știm dacă funcționează ori ba, dacă-i sănătoasă sau nu, dar poate se încumetă vreun curajos să o testeze. Măcar pentru o zi, de dragul de a vedea cum gândeau oamenii în 1912. 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bojdeuca lui Ion Creangă

Cum a apărut bradul de Crăciun?

Din amintirile unui crupier