Ești în căutarea unei mașini? Noi am găsit-o pe cea mai bună!

Cauți mașină? Alege noul Ford

Realitatea Ilustrată ne aduce în vedere, în numărul din 18 decembrie 1927, o noutate din lumea automobilistică. În cele ce urmează, Digiteca Arcanum îți pune sub privire articolul  „Lansarea unui nou tip de automobile Ford. În curând şi clujenii vor avea ocazia să vadă noua maşină”. Noi așteptăm cu nerăbdare să știm care e părerea ta despre această mașină. 


„Cluj, 17 Dec. — O telegramă recent primită de către firma Perry, depozit de automobile din Cluj, de la marile uzine Ford, anunţă că în curând nouile automobile Ford sosesc spre a fi expuse şi arătate publicului. Firma, pentru a evita eventuale întârzieri de livrare, întrucât sunt cereri foarte multe, primeşte prenotări de pe acum. 


Comenzile date şi cari vor fi însoţite de un acont, se vor efectua în baza inserierei. În caz că automobilul şi preţul nu va satisface dorinţa cumpărătorului acontul dat se va restitui imediat.”


Fordul care i-a uimit și pe sceptici

„Firma Perry, depozit de automobile din Cluj, primul reprezentant pentru Transilvania al marilor uzine Ford din America este în plăcuta situaţie de a anunţa lansarea pe piaţa mondială a noilor automobile Ford, care au fost expuse la expoziţia din Londra, uimind pe cei prezenţi şi provocând o adevărată revoluţie în lumea automobilistică. Ca dovadă, la deschidere, în primele 4 ore s-a comandat imensul număr de 64 mii automobile. Această uriaşă comandă dovedeşte că noul automobil Ford a entuziasmat şi a uimit şi pe cei mai sceptici. Firma Perry ne-a comunicat felul construcţiei şi datele technice ale noului automobil Ford pe care le dăm mai jos.”


Ford - mașină, trăsură, automobil? 

Caroseria, formă europeană, linie excelentă asemănătoare renumitelor automobile Lincoln, tapisată cu mare lux şi îngrijire, vopsit Duco în următoarele 4 culori: bleu-niagară, sable d’arabie, gris-aurore şi bleu-acier. Roţi metalice cu spiţe subţiri de oţel. Pe tablierul din faţă sunt montate: indicatorul de benzină, amper şi voltmetru, iar pe geamul din faţă e montat ştergătorul automat. De asemeni trăsura este prevăzută cu inscripţia «Stop», care acţionează odată cu frâna.”


Viteza de 90km/oră, 40 de cai putere

„Viteza garantată a acestei trăsuri este de 90 km. pe oră, motor invenţie cu totul nouă, 4 cilindri desvoltând o putere de 40 HP. Alisajul 98 mm., iar cursa 107 nm. Demaraj dela 8 la 40 km., în 8 secunde fără vibraţiuni, la orice viteză. Pistoanele construite dintr-o compoziţie foarte uşoară şi foarte rezistentă, la orice turaţie.”


Da’ cât consumă?

„Consumă 7 litri benzină, la 100 km. Ungerea se face prin o invenţie nouă, cu pompă şi barbotaj. Răcirea se face prin pompă centrifugală, având un radiator mare. Aprinderea se produce printr'un dynamo cu împărţitor.”


3 înainte și una înapoi

„Cutia de viteză prevăzută cu 3 viteze înainte şi 1 înapoi. Direcţia foarte uşoară, nu se simte nici o sdruncinare la mâna conductorului. Volanul mare, din oţel acoperit cu un strat de cauciuc întărit.”

Comenzi pe volan? Desigur!

„Atât butonul claxonului, cât şi contactul pentru reflectoare sunt montate deasupra şi în centrul volanului. Frâne mecanice pe 4 roţi. Atât frâna de picior cât şi cea de mână acţionează deodată, pe toate 4 roţile. Totalul câmpului de frânare este de 1088 cm. pătraţi. Suspensiunea neîntrecută, prevăzută fiind cu 4 amortizatoare hydraulice. 


Acest automobil este ultima perfecţie studiată în decursul construcţiei celor 15 milioane maşini de până azi, de către cei mai iscusiți ingineri din noul continent. 


Noul automobil Ford se va putea vedea în scurt timp, în depozitul firmei Perry din Cluj, ca cea mai veche reprezentanţă pentru Ardeal, a uzinelor Ford.” 


Dacă ajungi în curând la Cluj, să nu uiți să dai o fugă la firma Perry și să ne trimiți și nouă o fotografie cu această mașină ce e atât de promițătoare!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bojdeuca lui Ion Creangă

Cum a apărut bradul de Crăciun?

Din amintirile unui crupier